17 skäl att anlita en frilans

Det finns oändligt många skäl att anlita en frilans. Här tar vi bara upp de sjutton vanligaste.

Det här är INTE ett försök att göra frilansarna mer åtråvärda än de anställda. För båda kategorierna behövs i massmedia och i kulturarbetet. Nej, vi vill bara synliggöra några av frilansarnas kvaliteter som uppdragsgivarna och samhället inte alltid märker.

1. Du kan välja den frilans som passar ABSOLUT bäst för uppgiften: den mest erfarna, den snabbaste, roligaste och vad du vill. Du kan inte begära att den personen alltid ska finnas bland dina anställda.

2. När du anlitar en frilans bidrar du till mångfalden i massmedia. Hur viktigt det är med mångfald behöver väl inte förklaras här?

3. Gör det till en vana att anlita frilansar. Helst äkta frilansar och inte extraknäckande anställda. Då bidrar du till att hålla igång en sund och varierad frilansmarknad. Blir utrymmet för trångt och betalar du för dåligt, så börjar vi kanske vid posten istället. Är det det du vill?

4. När allt kör ihop sig, vid arbetstoppar och olycksfall i arbetet, då är det bättre att anlita en frilans än att låta någon anställd jobba ihjäl sig. För du är väl ingen mördare heller?

5. Är du missnöjd med en frilans, behöver du inte anlita honom eller henne mer. är inte det ruskigt praktiskt?

6. När frilansen föreslår ett jobb, kan du vara säker på att han eller hon jobbar häcken av sig för att det ska bli bra. För då kan det ju vankas fler uppdrag.

7. För frilansen är det alltså självklart att lämna snygga manus, underbara originalteckningar, välkopierade bilder, fullödiga filmer. Vi törs aldrig slappna av och kasta till dig något skräp. För då har vi som sagt satt vår sista potatis hos dig. Men tro inte att detta är vår enda drivkraft. Nej! Vi är bra för att vi jobbar med sådant som intresserar oss allra mest.

8. Kommer en frilans dragandes med sitt hjärtebarnsprojekt, tacka ja för allt i världen! Ingen möda kommer att sparas. Du får dessutom många odebiterade timmars arbete: researchen är till viss del redan gjord, under många år.

9. Lagen om ”producerar vi inget, tjänar vi inget” har gjort oss frilansar väldigt snabba och effektiva.

10. Somliga av oss är specialutbildade, specialinlästa och annat på special-. Ofta handlar det om avancerade ämnesområden. Det är mer praktiskt att anlita en sådan frilans än att låta någon anställd ”börja från början” med ett specialområde. Och hur ofta skulle du, sedan det här projektet är klart, ha användning för all den specialkunskapen?

11. Du behöver bara hyra oss när vi är friska, starka, kreativa och välutbildade. Våra svackor, sjukdomar, kurser eller fackliga verksamhet är inte ditt bekymmer.

12. När vi går till tandläkaren, på begravning eller byter lägenhet tar vi inte ett öre av dig. Visst är vi sympatiska?

13. Vi kostar dig inget när vi blir med barn, tar inte betalt för ”vård av sjukt barn”. På sportlovet släpar vi inte med barnen till din arbetsplats, de ritar istället med spritpennor på mattan under våra egna skrivbord. Frilansbarn är över huvud taget till ringa besvär. För dig.

14. Du behöver inte ha oss omkring dig tills vi fyller 65. (Men vi kan vara användbara till 90. Minst. Allt mer erfarna och perspektivrika.)

15. Trött och hängig? Idétorka? Kalla på en frilans, så blir det friska vindar.

16. För dina anställdas skull, anlita en frilans då och då. De behöver se nya ansikten. De är så trötta på varandras.

17. Eftersom frilansen sluppit träffa dig varje dag, även din sämsta, är han glad och spirituell, en trevlig prick. Så för din egen skull, anlita en frilans. Du behöver OCKSÅ se ett nytt ansikte. Men se upp med insmickrande smilfinkar. Sådana finns också bland frilansarna.

Text: Christina Björk

Texten publicerades i specialtidningen Frilans år 1987. Den har kortats något.

Be Sociable, Share!